24. marec 2008

DUHOVNE POTIČKE

~ Mateja Keber: Moje duhovne potičke ~

Mateja je skupaj s sestro Polono Reisner, ki je prispevala risbe in hčerko Dašo, ki je poskrbela za računalniško obdelavo ilustracij in oblikovanje, pred kratkim na Lulu.com izdala svojo prvo e-knjigo z naslovom Moje duhovne potičke.

E-knjižica ima zanimiv, drugačen in privlačen format. Všeč mi je, ker izpod črk ne gleda belina temveč prijetna nežna bledo-rumena barva, robovi strani pa so poslikani z risbicami, ki še dodatno popestrijo strani.

V uvodu nas med drugim pozdravita naslednja odstavka:

»... Duhovnost... ko že govorimo o njej, je zelo precenjena. Tako včeraj. Tako včeraj. (smeh) Jaz vem in vi veste. Ni nam treba tega skrivati drug pred drugim. Duhovnost je kup mentalne aktivnosti. Je preiskovanje in iskanje. Je iskanje odgovorov nekje drugje. Je iskanje boga, da bi nekaj rešil zate. Ojej! –te molitve, ki jih ljudje izvajajo. Jejhata, jejhata, jejhata! (smeh) No, to je v angelskih območjih smešen vic! Angeli si niso izmislili molitve. Ljudje so jo izumili, da bi se izognili temu, da opravijo sami, vidite. Molitev je način prošnje, da nekdo drug naredi zate in tega, konec koncev, ne more… Duhovnost, religija, psihologija, filozofija, vse te stvari so tako včeraj. Danes gre zate. Dojemaš?... «

Kuthumi lal Singh via Goeffrey Hoppe, Crimson Circle (oktober 2007)

Nikogar ne želimo prizadeti. Me smo te, ki smo prehodile opisano pot in sebi se smejimo. Smejati se na račun duhovnosti? Poskusi! Četudi si v njej? Še posebno, če si v njej! Šment, kako dobro dene, ko jo snameš s prestola. S tistega posvečenega prostora, kjer je resno in nekoliko vzvišena nad vsakdanjimi peripetijami, obdana z moleki, svečkami in kristali, sedela. Zelo vsakdanja je, zelo nepopolna in včasih zelo smešna.

Oba odstavka nakazujeta humoren pristop k temi, ki nas jo večina med nami zamenja za kakšno drugo ''resno'' temo v življenju, pri tem pa pozabi vzeti s seboj enostavnost in lahkotnost. Tako na koncu nekaj, kar naj bi nam pomagalo iz zagat vsakdanjega življenja, postane samo dodaten dejavnik, ki nam življenje otežuje ali kot je zapisano v sami knjižici:

''…sama pa poklapano spoznala, da zakon privlačnosti pri meni sicer res odlično deluje, vendar žal ne tako, kot bi si želela. Pokrajina mojega življenja se je hipoma spremenila v skladu s skrivnostno silo, ki sem jo na novo odkrila. Z vso svojo mogočnostjo je začela delovati name in mi dodatno zapletati življenje. Še isti hip, ko sem odkrila sevanja, so me ta skoraj pokončala, takoj, ko sem odkrila čakre, sem bila vsa zablokirana, takoj, ko sem odkrila… Uspeh pa je bil takorekoč ničen, ko sem s pomočjo duhovne literature in nasvetov v njej, poskušala privabiti k sebi kaj prijetnega, recimo hišico ob morju ali notranji mir…''

V knjižici se na humoren način prepletajo kratke dogodivščine (kot npr. prestavljanje pohištva, da se izognemo škodljivemu sevanju; obiskovanje delavnic s terapevti, ki ti takoj dajo vedeti, da je s tabo tako ali tako vse narobe; odkrivanje karme in preteklih življenj; iskanje vsakdanjih obveznih ritualov, ki ti bodo omogočili uspešno shujšati in se znebiti vseh zdravstvenih težav ipd.), ki so se zagotovo pripetile še komu izmed nas, pa se nam mogoče takrat sploh niso zdele tako smešne. Avtoricam pa jim jih tukaj uspe prikazati skozi humor, za katerega pravijo: ''Za nas je humor najboljši način, da se osvobodimo omejitev. Katerihkoli.''.

V uvodu so tri babje boginje zapisale še sledeče:

''Naj bo to edino sporočilo – sem in tja se nasmej na svoj račun! Sporočilo je seveda skoraj preveč preprosto, da bi bilo spodobno natisniti ga v knjigo, a če bo knjižica privabila en samcat nasmešek na obraz bralca, je izpolnila svoj namen.''

In – ja, pri meni je namen dosežen. Knjižica me je čisto zares nasmejala in mi popestrila dan. Tudi te dni, ko sem jo znova prebirala, da iz nje izbrskam še kakšen zanimiv odstavek, sem se ustavljala ob odlomkih in vihala ustnice v nasmešek.

Knjižica vam je lahko samo v zabavo, lahko pa vam da še kaj več. Če boste želeli se boste v njej lahko soočili s kakšnimi svojimi duhovnimi prepričanji ali potičkami, za katere bi mogoče bil že čas, da jih opustite oziroma podrete, ker vam preprosto ne služijo več in vam ne prinašajo radosti.

Upam, da bodo tri krasne ''babnce'' uspele najti kakšnega založnika, ki jim bo omogočil, da bo knjižica ugledala luč sveta tudi v čisto pravi 3-D obliki.

Ni komentarjev: